Reklam Alanı

Java Programının Genel Yapısı


Yeni bir proje oluşturmak

Bundan sonraki bölümlerde Java ve Android uygulamaları geliştirmek için Eclipse adlı IDE'yi tercih edeceğiz. Eclipse’de yeni bir Java projesi oluşturmak için File -> New -> Java Project seçeneğini seçmeniz yeterlidir.
Daha sonra karşımıza çıkan sihirbaz bize projemizle ilgili birtakım özellikleri belirtmemizi ister. Burada projenizin adını ve hangi Java sürümünde çalışacağı bilgisini girdikten sonra projeyi başlatabilirsiniz:
Yeni bir proje oluşturduktan sonra Eclipse'in sol tarafında proje dosyalarımızı görebiliriz (kırmızı kutu). Orta bölgede ise seçilen dosyayla ilgili bir editör penceresi açılacaktır (mavi kutu). Alt bölümde proje ile ilgili çeşitli bilgileri görebileceğimiz bir pencere yer alır. Bu bölümde hazırlayacağımız uygulamaların konsol çıktılarını Console adlı pencereden takip edebiliriz (yeşil kutu).
NOT: Bu bölümde yapacağımız Java uygulamalarında System.out.println metodu ile verilen çıktılar ve Scanner sınıfı ile kullanıcıdan alınacak girdiler bu pencere aracılığıyla iletilir.

Projenin anatomisi

Bir Java projesinde kaynak kodlarımız src adlı klasörde tutulur. Oluşturacağımız her türlü Java uzantılı dosya (Java sınıfları) bu klasörde saklanır ve uygulamayı çalıştırdığımızda bu klasör içinden derlenir. lib klasör ise harici Java kütüphanelerini projemize eklemek için kullanılan jar dosyalarının saklandığı klasördür.
NOT: Herhangi bir jar dosyasını projeye ekleyerek içerisindeki sınıfları kullanmak için bir jar dosyasını sağ tuşla tıklayarak Build Path -> Add to Build Path demeniz yeterlidir.

Yazım kuralları

Java uygulamaları yazarken dikkat etmeniz gereken bir takım kurallar vardır:
  • Bir değişken tanımlanırken önce değişkenin tipi ya da sınıfı, ardından değişkenin adı yazılır.
  • Bir değişkenin adının küçük harfle başlaması tavsiye edilir. Bu şekilde kodunuzu okuyan başka bir kişi bir değişkenle sınıfı kolaylıkla ayırabilir.
  • Değişken adları bir rakamla başlayamaz ancak içerisinde bir rakam barındırabilir.
  • Değişken adları rezerve edilmiş Java sözcüklerinden oluşamaz (int, float, public, static, volatile vs). Bu sözcükler Java derleyicisinde bir anlam ifade ettiğinden değişken adı olarak kullanılamazlar.
  • Bir sınıf adının büyük harfle başlaması tavsiye edilir. Bu şekilde kodunuzu okuyan başka bir kişi bir değişkenle sınıfı kolaylıkla ayırabilir.
  • Sınıfları oluştururken bir paket (package) içerisinde bulundurmanız şiddetle tavsiye edilir. Paket isimlendirmelerindeyse sınıfların işlevleri dikkate alınmalıdır. Bu konuyu daha sonra Nesneye Yönelik Programlama bölümünde tekrar ele alacağız.
  • Kendi oluşturduğunuz fonksiyon isimlerini fonksiyonun yapacağı göreve ışık tutacak şekilde vermeniz tavsiye edilir.
  • // ile başlayan satırlar kod içerisine yorum girmek için kullanılır ve derleyici tarafından dikkate alınmazlar. Bu sayede kodunuzun içerisine yapılan işlemlerle ilgili yorumlar girebilirsiniz. Ne kadar çok yorum girerseniz ileride kodunuzu bir başkası (ya da siz) okuduğunda yapılan işlemi o kadar kolay anlayacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Buradan sonraki bölümlerde iki adet fonksiyonun sık sık kullanıldığını göreceğiz. Bunlardan birincisi System.out.println konsola bir çıktı üretmek için kullanılır ve kullanıcıya bir mesaj iletir (örneğin bir değişken değeri ya da yapılması gereken bir işlem için bilgilendirme). Scanner sınıfı ise konsoldan bir bilgi alıp bir değişkene atama yapmak içindir. Bu şekilde program kullanıcıya etkileşime geçmiş olur.

Hiç yorum yok